NMa besluit

De Tarieven voor regionale netbeheerders stijgen gemiddeld met 7,1 procent.
 
Vanaf januari 2013 stijgen de tarieven van de regionale gasnetbeheerders en de regionale elektriciteitsnetbeheerders met gemiddeld 7,1 procent. Dit blijkt uit de tarievenbesluiten voor het jaar 2013 die de Nederlandse Mededingingautoriteit (NMa) vandaag publiceert. Het transport van gas en elektriciteit door de regionale netbeheerders is een onderdeel van de energierekening. Consumenten en bedrijven betalen daarvoor via hun energierekening. Voor een gemiddeld huishouden betekent dit dat de energierekening dit jaar met ongeveer EUR 20 (ex. BTW) omhoog gaat.
 
De stijging van 7,1 procent bestaat voor 2,3 procent uit inflatie. De andere 4,8 procent vloeit voor een belangrijk deel voort uit investeringen in de netten voor onder andere decentrale invoeding als windmolens en warmtekrachtinstallaties. Daardoor krijgen netbeheerders meer inkomsten voor het dekken van efficiënte kosten in de huidige reguleringsperiode van 2011 – 2013. Per netbeheerder kunnen de tariefontwikkelingen verschillen. Vanaf het jaar 2014 gaat een nieuwe reguleringsperiode in. De NMa is bezig met de voorbereiding van de besluiten voor die reguleringsperiode.
 
De netbeheerders en andere belanghebbenden kunnen tegen deze tarievenbesluiten bezwaar en beroep instellen. Als zij bezwaar aantekenen tegen de tarievenbesluiten, gaan de tariefsverhogingen per 2013 in eerste instantie toch door. Mocht het bezwaar gegrond bevonden worden, dan worden eventueel te weinig of te veel betaalde gelden in toekomstige tarieven verrekend.
De NMa gaat per 1 januari 2013 samen met de Consumentenautoriteit en OPTA verder onder de naam Autoriteit Consument en Markt. De nieuwe toezichthouder wil markten laten werken om de belangen van consumenten te waarborgen. Hiertoe richt de Autoriteit Consument en Markt zich op drie pijlers: consumentenbescherming, sectorspecifiek markttoezicht en mededingingstoezicht. (Bron: www.nma.nl)
 
 
 Terug naar nieuws
 
 
 

CONTACTFORMULIER

Vul uw gegevens in en wij bellen u terug! U kunt ook direct uw vraag stellen.


'Fam. v.d. Vlist: Jullie hadden een opbrengst van 4930 KwH voorspelt. In werkelijkheid is het 6340 kwh geworden!''

LEES ALLE REFERENTIES