Terugleveren en Salderen Stroom

Als u saldeert, levert u elektriciteit terug aan het net. Dat is duurzame elektriciteit die u zelf opwekt. De hoeveelheid teruggeleverde elektriciteit trekt uw energieleverancierf af van de hoeveelheid die u verbruikt heeft. Dat heet salderen. U mag tot 5000 kWh teruggeleverde elektriciteit van uw eigen verbruik aftrekken.
 
Hebt u meer verbruikt dan u via uw aansluiting teruglevert
Dan brengt uw energieleverancier het energieverbruik wat overblijft bij u in rekening. Alleen over dit resterende verbruik wordt het leveringstarief en energiebelasting in rekening gebracht.
 
Levert u meer terug dan 5000 kWh, maar niet meer dan u verbruik
Dan verrekent uw energielevrancier de eerste 5000 kWh opgewekte elektriciteit met uw energieverbruik. Dat is verplicht. Voor de overige teruggeleverde elektriciteit krijgt u een terugleververgoeding. Dat is een bedrag dat u per kWh teruggeleverde elektriciteit krijgt van uw energieleverancier. Voor de energiebelasting is saldering mogelijk voor uw hele verbruik.
Zie voorbeeld nummer 4 op deze pagina.
 
Levert u meer terug dan u verbruikt, maar niet meer dan 5000 kWh
U kunt de teruggeleverde elektriciteit over uw hele verbruik salderen. U krijgt voor wat overblijft van de teruggeleverde elektriciteit een terugleververgoeding. Negatieve saldering is niet mogelijk.
Let op! U moet de elektriciteit via dezelfde aansluiting terugleveren als waarmee uw energieleverancier u elektriciteit levert. Alleen dan is saldering mogelijk. Verder gelden de regels voor saldering en terugleververgoeding alleen als u een kleinverbruikersaansluiting hebt. Dat is een aansluiting tot 3x80 Ampère.
Zie voorbeeld nummer 2 op deze pagina.
 
Hoe gaat teruglevering en saldering in zijn werk
Hieronder staan vier voorbeelden van teruglevering. Wat u in die situatie moet betalen en wat niet. In de voorbeelden gaan wij ervan uit dat u teruglevert via dezelfde aansluiting als waarmee u elektriciteit geleverd krijgt.
 
Voorbeeld 1
U levert met uw zonnepanelen 2000 kWh per jaar terug aan het net. Uw eigen verbruik is 2500 kWh. Dan wordt tot 2000 kWh gesaldeerd. Uw energielevrancier brengt 500 kWh bij u in rekening. Over deze 500 kWh betaalt u het leveringstarief van uw energieleverancier en energiebelasting.
 
Voorbeeld 2
U levert met uw zonnepanelen 4000 kWh terug aan het net. Uw eigen verbruik is 3500 kWh. Dan wordt tot 3500 kWh gesaldeerd. Hierdoor hoeft u geen leveringstarief en geen energiebelasting te betalen. Over de laatste 500 kWh krijgt u van uw energieleverancier een terugleververgoeding. De energiebelasting speelt bij deze 500 kWh geen rol.
 
Voorbeeld 3
U levert met uw zonnepanelen 6000 kWh terug aan het net. En uw eigen verbruik is 6500 kWh. Dan wordt voor het leveringstarief tot 5000 kWh gesaldeerd. Hier betaalt u geen kosten over. U betaalt het leveringstarief over de resterende 1500 kWh die door uw energielevrancier geleverd wordt. U krijgt over de 1000 kWh teruggeleverde elektriciteit die niet wordt gesaldeerd een terugleververgoeding. Voor de energiebelasting wordt 6000 kWh gesaldeerd. U betaalt dus energiebelasting over 500 kWh.
 
Voorbeeld 4
U levert met uw zonnepanelen 8000 kWh terug aan het net. Uw eigen verbruik is 6000 kWh. Dan wordt voor het leveringstarief tot 5000 kWh gesaldeerd. Hier betaalt u geen kosten over. U betaalt het leveringstarief over de resterende 1000 kWh die door uw energieleverancier geleverd wordt. U krijgt over de resterende 3000 kWh teruggeleverde elektriciteit die niet wordt gesaldeerd een terugleververgoeding. Over het eigen verbruik van 6000 kWh wordt geen energiebelasting geheven.
 
 
 Keuze menu
 
 
 
 

CONTACTFORMULIER

Vul uw gegevens in en wij bellen u terug! U kunt ook direct uw vraag stellen.


'Fam. v.d. Vlist: Jullie hadden een opbrengst van 4930 KwH voorspelt. In werkelijkheid is het 6340 kwh geworden!''

LEES ALLE REFERENTIES