Over Zonnepanelen

Stroomopbrengst
De stroomopbrengst van zonnepanelen voor huishoudelijk gebruik wordt uitgedrukt in Watt-piekvermogen (Wp). Dat is de energiewaarde die bij optimale zoninstraling – dus recht onder de zon bij helder weer midden op de dag – zou kunnen worden opgewekt. In Nederland wordt ervan uitgegaan dat de opbrengst van een zonnepaneel ongeveer 0,85 keer het piekvermogen is, uitgedrukt in kWh. Momenteel levert  Zo'n Goed Plan  onder andere panelen met een piekvermogen van 265 Wp. Deze panelen leveren per stuk dus zo’n 225kWh aan stroom per jaar.
 
 
Stand van de zon en plaatsingshoek
De zonnepanelen of -collectoren moeten zodanig worden gericht dat ze zo veel en zo lang mogelijk zonlicht opvangen. Daarbij moet je rekening houden met de bewegingen van de zon gedurende een etmaal en met de stand van de zon door de seizoenen heen.
Daarnaast is de hellingshoek ten opzichte van het dak van belang: dit kan al snel 15% energieopbrengst schelen.
Het rendement wordt tevens beïnvloed door de mate en regelmaat waarmee de zonnepanelen in de schaduw liggen en hoeveel zonuren er op de bewuste plek in Nederland gemiddeld voorkomen. 
 
 
Benodigde ruimte
Op een schuin dak kunnen panelen tegen elkaar aan worden gelegd, wat betekent dat een vierkante meter paneel ook ongeveer een vierkante meter schuin dak in beslag neemt. Op een plat dak dient er enige ruimte tussen de panelen te zitten om te voorkomen dat de panelen in elkaars schaduw komen te liggen. Hierdoor heb je op een plat dak meer ruimte nodig dan op een schuin dak.
 
 
 Vorige pagina
 
 
 

CONTACTFORMULIER

Vul uw gegevens in en wij bellen u terug! U kunt ook direct uw vraag stellen.


'Fam. v.d. Vlist: Jullie hadden een opbrengst van 4930 KwH voorspelt. In werkelijkheid is het 6340 kwh geworden!''

LEES ALLE REFERENTIES